Familiereis Oezbekistan inclusief een Yurtkamp

Familiereis Oezbekistan inclusief een Yurtkamp

Kazachs Yurtkamp in Oezbekistan

Hoogtepunten van deze klassieke rondreis:
– verblijf in een sfeervol pension in de eeuwenoude en ommuurde oude stad Khiva
– excursies in Khiva, Boechara en Samarkand naar alle klassieke hoogtepunten
– uitstapje naar een Kazachs yurtkamp in de woestijn tussen de stedenbezoeken in, met mogelijkheid tot een kameeltrip
– mogelijkheid tot zwemmen in het uitgestrekte en ondiepe Aydar Kul meer

Een rondje Oezbekistan met een bezoek aan de vier belangrijkste steden, namelijk de ‘Sovjet’ hoofdstad Tashkent en de legendarische Zijderoute steden Khiva, Boechara en Samarkand. Daarnaast maakt u kennis met twee woestijnen, zult een nacht verblijven in een yurt en kunt ’s zomers zwemmen in een groot meer in de woestijn.

Met kinderen

Voor uw kinderen, en misschien ook voor uzelf, is ter onderbreking van het bezoeken van de steden een verblijf in een yurtkamp in de woestijn opgenomen. Ook zou u dit nog kunnen uitbreiden met een homestay in de Nurata bergen tussen Boechara en Samarkand. Daarnaast kunnen we het programma uitbreiden met een trip naar het luxe Chorvak resort vanuit Tashkent.

Onze klanten hebben dit programma (en andere programma’s) gewaardeerd en erover geschreven onder Ervaringen van Reizigers en in ons Blog op deze pagina’s.

Een visum is niet meer nodig voor een bezoek aan Oezbekistan.

Tussen november en februari, wanneer het yurtkamp gesloten is en zwemmen niet goed mogelijk, bieden we daarom als alternatief een route via enkele dorpjes in de bergen inclusief verblijf in lokale pensionnetjes. Tevens kunt u een dag toevoegen aan het programma en in een bergdorpje bij een lokale Oezbeekse familie verblijven.

Dag 1

Heenreis naar Tashkent.

Dag 2

Dagafstand:

30 km

TV toren van Tashkent

Bij aankomst in Tashkent wordt u opgehaald door een chauffeur met uw naambord, en vervolgens naar uw hotel in de stad gebracht. De meeste internationale vluchten arriveren in de nacht of vroege ochtend.

Daarom krijgt u na ontbijt tijd om uit te rusten. Daarna kunt u genieten van een excursie in Tashkent, in grootte de vierde stad van de voormalige Sovjet Unie.  Op het programma staan: het Khastimam Complex, de Kukeldash Madrasah en de Abdulaziz Madrasah. Vervolgens naar het nieuwe deel van de stad: het Onafhankelijkheidsplein, het Amir Temur museum, het Alisher Navoi theater, en het Amir Temur plein.

Uw gids zal u graag adviseren over restaurants, vraagt u hem of haar!
Geld wisselen is sinds 2018 geen probleem meer in Oezbekistan, in hotels en van ATMs. Ook Euros worden nu algemeen geaccepteerd en kunnen worden gewisseld. U betaalt in de lokale munt, de Som.

Dag 3

Dagafstand:

1.000 km

Toegangspoort tot Khiva

U staat vroeg op, ontbijt en wordt naar de luchthaven van Tashkent gebracht voor de vroege vlucht naar Urgench in het noordwesten van Oezbekistan. Bij aankomst  wordt u opgewacht door een chauffeur en naar het nabijgelegen Khiva gebracht op een half uur rijden.
Nadat u bent ingecheckt in ons hotel heeft u gehele dag om te genieten van de oude stad Khiva, een soort openluchtmuseum. Omdat de afstanden tussen de bezienswaardigheden klein zijn is het makkelijk te belopen.

Bij een volledige excursie komen aan bod: het Kunya-Ark Fort (inclusief Kurinish Khana), de Mohammed-Amin-Khan Madrassa, de Islam Khodja minaret, het Palvan-Kari complex, het Abd Al Bobo complex, de Rafanek Madrassa, de Amir-Tur Madrassa, het Sho-I-Kalandar Bobo Mausoleum, de Mazary Sharif Madrassa, de Kheivak waterput, het Uch Avlioli (“drie heiligen”) Mausoleum, de Jami Moskee, de Kutluq-Murad Inaq Madrassa en tenslotte het Pakhlavan Mahmoud Mausoleum!

Dag 4

Dagafstand:

500 km

Khiva vanuit een minaret

Vandaag staat een fikse rit op het programma per minibus, dwars door de Karakum woestijn op weg naar Boechara. Uiteraard wordt onderweg enkele keren gestopt, bijvoorbeeld aan de grootste rivier van Centraal-Azië, de Amoe-Darya. De lunch wordt genuttigd in een oase onderweg.

Alternatief: dit stuk per trein afleggen.

De aankomst in Boechara zal zijn om ongeveer 16:00 uur indien u per auto bent gegaan. Na het inchecken heeft u tijd voor u zelf en kunt u het nostalgische centrum van de stad alvast verkennen, eventueel met gids (op verzoek).
U kunt dineren aan de Lyabi Hauz vijver, het gezellige middelpunt van het oude deel van Boechara waar de mensen samenkomen om wat te eten en drinken. Hier ervaart u het authentieke Oezbeekse leven.

Dag 5

Dagafstand:

10 km

Lyabi Hauz in Boechara

Een volle dag van excursies in Boechara! (U kunt ook kiezen voor een halve dag excursies of zelfs een geheel vrije dag, laat het ons graag weten. Het oude deel van Boechara is prettig om in rond te dwalen en de sfeer van vroeger op te doen).

Bij een volledige excursie zult u bezoeken: het Ismael Samani mauseleum, een graf tombe van de dynastie van heersers van Boechara, Chor Minor, de Chashma-Ayub Mausoleums, de plaatselijk bazar en een Joodse Synagoge. En, in het oude deel van de stad: het Poli-Kalon ensemble inclusief de Minaret, Moskee, de nog in bedrijf zijnde Miri-Arab Madrassa, de Amri-Alim-Khan Madrassa, Taqi (handelshuizen) en Kukeldash Madrassa.

Na de lunch (niet inbegrepen maar de gids adviseert graag voor een goede eetgelegenheid) in een lokaal restaurant vervolgen we de excursies en ziet u: het Lyab-i-Hauz, Nadir Divanbegi, Magoki Attari, Ulug Beg en de Abdul Aziz Madrassa. Plus het Registan Ensemble, het Ark Fort en het Bolo-Hauz complex.
U kunt dineren (optioneel) in de Nodir Devonbegi madrassa, waarbij u show krijgt voorgeschoteld van nationale folklore en kleding.

Dag 6

Dagafstand:

270 km

Yurtkamp in de woestijn

Vandaag en morgen staan in het teken van een geheel andere kant van Oezbekistan, namelijk natuur & avontuur. Tevens ter onderbreking van de stedenbezoeken. U eindigt vandaag in een yurtkamp bij Yangikazgan, dan wel in een bergdorpje in het Nurata gebergte als het yurtkamp gesloten is (voor 1 april en na 31 oktober). Overigens kunt u ook een dag toevoegen en zowel in het yurtkamp als in het bergdorpje overnachten, geeft u dat graag aan.

Vanuit Boechara tot het yurtkamp ruim 200 km verderop bevinden zich een aantal interessante plekken die u deels of allemaal kunt bezoeken, in overleg met de chauffeur. Allereerst zijn dat het Zomerpaleis van de laatste Emir en een authentiek fabriekje voor keramiek. Vervolgens, en afhankelijk van het seizoen, kunt u stoppen bij één van de ontelbare katoenvelden en als het mogelijk is ook katoenfabriek bezoeken (medio juli-augustus tot oktober).

Een bezoek van geheel andere aard is aan de oude Karavanserai Rabat Malik, een stopplaats van de Zijderoute.
De lunch nuttigt u in het legendarische Nur Ata, waar behalve een oude, heilige moskee ook restanten zijn te vinden van een fort gebouwd door Alexander de Grote.

Overnachting in Yurts

U zult vandaag overnachten in Kazachse yurts midden in de Kyzil-Kum woestijn. (Oezbeken zijn en waren geen nomaden en leefden niet in yurts). Dit yurtkamp stamt al uit Sovjettijden en heette vroeger ‘Spoetnik’. Nog steeds zwaait Malik hier de scepter en hij drinkt graag een glaasje wodka met u, maar hou u aan uw eigen tempo! Tevens kunt u een stukje op een kameel rijden. En u heeft een optie, zoals met succes gedaan door onze klanten in zomer 2018: een kameeltocht in de woestijn met overnachting in tenten, terugkeer volgende ochtend.

s’ Avonds kunt u de flora en fauna rondom het yurtkamp verkennen en kan het gezellig worden aan het kampvuur met muzikale show van lokale musici, die beroemde Kazachse en Kirgizische liederen ten gehore zullen brengen. (bij voldoende bezoekers).

Dag 7

Dagafstand:

250 km

Het Aydar Kul meer

In de Nurata bergen

Na het ontbijt vertrekt u naar Samarkand (ongeveer 4 uur rijden) met desgewenst een kleine omweg naar het Aydar Kul meer voor een frisse duik in dit enorme en ondiepe meer, gevolgd door een picknick lunch. (Opmerking: buiten de zomermaanden zal dit deel anders worden ingevuld). De weg naar Samarkand loopt langs het Nurata gebergte en u kunt kiezen voor een overnachting in een homestay in één van de dorpjes door een extra dag toe te voegen aan het programma. Na het inchecken in de loop van de middag bent u vrij en kunt alvast zelf de stad verkennen.

Dag 8

Dagafstand:

10 km

Markt in Samarkand

Registan Plein in Samarkand

Na ontbijt start een volledige dag van bezichtigen in het legendarische Samarkand. We hebben zelf recentelijk kunnen zien in hoeverre de bouwwerken het afgelopen decennium prachtig zijn gerenoveerd, hoe de faciliteiten voor toeristen zijn verbeterd en wat voor prachtige stad Samarkand is. Ja, er komen ondertussen al behoorlijk veel toeristen, in eerste instantie binnenlandse bezoekers, maar voorlopig is Samarkand nog geen bestemming voor massa-toerisme.

Tot de lunch zult u aanschouwen: Guri-Emir Mausoleum, waar Amir Temur en zijn hele familie liggen begraven. Het Registan Plein, het wereldberoemde plein met drie Madrassa’s en de gouden koepelmoskee. De moskee Bibi Khanum, de grootste moskee ooit gebouwd in Centraal-Azië en een kado van Temerlane’s vrouw aan Temerlane. De Siyab bazaar, waar je een goede indruk krijgt van het leven van de bewoners van Samarkand. Vervolgens de Shahi-Zinda dodensteden, een heilige plaats, en het kerkhof met de graven van Temureds dynastie en een graf van een neef van de profeet Mohammed. Het Observatorium van Ulugbek, een ongelooflijke 15e eeuwse constructie voor astronomie.
Na de lunch heeft u tijd voor u zelf.

Dag 9

Dagafstand:

320 km

Samarkand Stijl

U heeft twee mogelijkheden om vandaag van Samarkand naar Tashkent te reizen. Allereerst kan dat per auto of minibus (afhankelijk van uw groepsgrootte). Het duurt langer (4 uur ongeveer) en u kunt onderweg een picknick-stop maken op een aantrekkelijke plek. Anderzijds is daar het alternatief van de moderne sneltrein, die het traject in twee uur aflegt en om 17 uur vertrekt. In dit geval heeft u nog een flink dagdeel in Samarkand tot uw beschikking. Laat u ons weten wat uw voorkeur heeft. Bij aankomst in Tashkent wordt u opgewacht op het treinstation en naar uw hotel gebracht.

Tashkent was ooit de vierde stad van de Sovjet unie en ademt veel meer dan de eerder bezocht steden op deze reis nog de Sovjetsfeer uit. Tip: neem een kijkje of reis een stukje in de metro van Tashkent, met prachtige ondergrondse stations.

Dag 10

In de avond van dag 9 of vroege ochtend van dag 10 wordt u naar de luchthaven van Tashkent gebracht. Einde van de reis.

De kosten van dit programma bedragen bij zes personen indicatief €1.020 per persoon, bij vier personen €1.165 p.p. en bij twee personen €1.295 p.p.

Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– alle overnachtingen in 3* hotels en pensionnetjes o.b.v. verblijf in tweepersoonskamers incl. ontbijt (upgraden naar 4-5* tegen meerprijs is mogelijk)
– alle transfers per auto/minibus, incl. vliegveld-hotel en hotel-vliegveld, plus per sneltrein van Samarkand maar Tashkent
– tickets voor binnenlandse vluchten
– services van een chauffeur & Engelssprekende gids gedurende de excursies
– entreekaarten voor musea en monumenten volgens het programma
– ongelimiteerd mineraalwater onderweg
De eenpersoonskamer toeslag bedraagt €180.

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de lunches en diners, een eventuele vroege check-in bij aankomst en alle andere niet genoemde services. Tenslotte houden wij per persoon €9 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie

  PLAATS

  Tashkent, Khiva, Boechara, Samarkand, Kyzil-Kum woestijn

  DATA

  maart-november hoofdseizoen

  PRIJS

  bij 4-2 personen resp. €1.165-1,295 p.p.

  LENGTE

  10 dagen

  Contact