Ervaringen van reizigers

Ervaringen van reizigers

 • Top ervaring met deze cultuur-historische rondreis door Oezbekistan!

  Voor mij en mijn zoon van 17 jaar heeft Ardjan een programma samengesteld om Oezbekistan te verkennen. We hebben daarbij aangegeven dat we bijzonder interesse hebben in de geschiedenis en de cultuur van de regio. En tegelijk dat we nog nooit in Centraal-Azië zijn geweest en de taal niet spreken.

  Niets dan lof over het programma, de lokale drivers en gidsen en de hotels waar we verbleven! Vanaf de start in Tashkent kwamen we in een prachtig en vrij sjiek hotel. De dag erna werden we door de driver en de gids opgehaald om te ondergedompeld te worden in de stad; de moskeën, één van de oudste korans ter wereld, relieken uit de oud-Sovjet tijd en de prachtige metro-stations die Tashkent rijk is.

  Met moderne sneltrein gingen we naar Samarkand, waar we een aantal dagen verbleven en een uitstapje maakten naar Sharisabz (de geboorteplaats van Emir Timur, waar we zijn enorme paleis hebben bezocht). Ook hier werden we ondergedompeld in de geschiedenis en cultuur; onze gidsen wisten zoveel interessante verhalen te vertellen, het was prachtig! Daarna gingen we door naar Buchara en Khiva; 1001-nacht sprookjesachtige plaatsen waar ook veel van de historie bewaard is gebleven en prachtig gerestaureerd is. De hotels in Buchara en Khiva waren evenzo mooi en staan midden in de historische centra van deze steden. Ook hier wisten de gidsen ons veel over de lokale en regionale geschiedenis te vertellen, die toch weer anders is dan die van Samarkand en Tashkent. Wat een belevenis en wat een reis. Complimenten aan Ardjan en zijn lokale mensen!

  author-image
  Aad Francissen uit Enschede over zijn rondreis van twee weken met zijn zoon in Oezbekistan in mei 2024
 • In mei 2024 hebben we een 12-daagse reis naar Oezbekistan gemaakt, een onvergetelijke trip! We hebben zoveel moois gezien en veel geleerd over het land.

  Tijdens het plannen heeft Ardjan goed met ons meegedacht, en ons allerlei mogelijkheden gegeven om de reis zo veel mogelijk op onze interesses af te stemmen. Zo zijn we dieper in de Sovjetgeschiedenis gedoken in Tasjkent, reisden we per nachttrein het land door, en hebben we het ruige gebied van Karakalpakstan en het Aralmeer bezocht. De gidsen zijn aardig en weten veel over hun stad, en de hotels zijn netjes.

  En met een beetje Russisch zijn de lange autoritten tussen locaties goed te overleven door alle wilde verhalen van de chauffeurs. Wij zijn een ervaring rijker!

  Groet, Fabienne en Stefan

  author-image
  Fabienne en Stefan uit Voorschoten over hun 12-daagse reis in Oezbekistan in mei 2024
 • Fascinerend

  Met vier personen hadden we in het voorjaar van 2024 een goed georganiseerde reis naar Oezbekistan en een deel van Tadzjikistan. Het zijn best wel complexe landen, maar veilig, schoon en prima te bereizen. Goede voorbereiding en goede gidsen ter plaatse, zijn cruciaal. Ardjan, van Centraal-Azië Reizen, bleek daarbij de goede gesprekspartner. Hij luisterde naar onze specifieke wensen (als niet meer werkende reizigers) en deed goede aanbevelingen. Cruciaal was dat wat hij organiseerde, ter plekke ook bleek te kloppen.

  We hebben ons overal absoluut veilig gevoeld. De mensen die we ontmoetten bleken aardig en gastvrij. Voordeel van de diverse gidsen is niet alleen dat zij veel vertellen, maar ook dat je in gesprek kunt komen. Het zijn fascinerende landen.

  Dat fascinerende zit in de geschiedenis, in de cultuur en in de mensen. Veel gebouwen van de fameuze Zijderoute zijn als erfgoed hersteld, maar de vele archeologische sites omvatten een rijker verleden. Veel van het erfgoed bevindt zich in het huidige Rusland, maar de mogelijkheden om je een beeld te vormen zijn legio. Ogen openhouden maakt het mogelijk om een goed beeld te krijgen van de beleving van de Islam en de man-vrouw verhoudingen. Net als van de invloed van Rusland en China. Het is te hopen dat Oezbekistan en Tadzjikistan zich zonder te veel bemoeienis van buiten, kunnen blijven ontwikkelen.

  De steden van de Zijderoute zijn een must. Maar het heeft de balans in onze 3 weken echt geholpen dat we zowel de bergen, de Fergana vallei als Karakalpakstan in het westen van Oezbekistan, in onze trip hebben opgenomen. Het museum in Nukus bijvoorbeeld, bleek een juweeltje.

  HV (uit Nederland)

  author-image
  HV uit Nederland over een reis van 19 dagen met vier personen in Oezbekistan en Tadzjikistan in april-mei 2024
 • Hallo Ardjan,

  We zijn gisteren teruggekomen uit Oezbekistan. Mijn zoon en ik hebben een fantastische reis gehad.

  Oezbekistan is zo prachtig. En wat is het veranderd. Ik ben er 30 jaar geleden naar toe gereisd voor werk voor het Rode Kruis.

  En ben daarna verschillende keren daarna in Tashkent en omgeving geweest, de laatste keer in 2014. Taskhent is een ware moderne metropool geworden. Zo leuk om te zien dat het land zich zo ontwikkeld heeft.

  We hebben genoten van het programma, de mooie steden waarbij Khiva een wauw-effect, Buchara een 2x wauw-effect en Samarkand een 3x wauw-effect had op ons. Ontzettend leuk ook om in het yurtkamp te slapen en te logeren in het bergdorpje Hayat.

  De gidsen waren uitstekend en de chauffeurs allemaal even vriendelijk en behulpzaam. Iedereen was keurig op tijd.

  Kortom, een geweldige reis om zo samen met mijn zoon te beleven. Dankjewel voor alle goede zorgen.

  Groet, Anke

  author-image
  Anke van Dam uit Amsterdam over haar reis van 11 dagen met haar zoon naar Oezbekistan in mei 2024
 • Beste Ardjan,

  Sorry voor deze late mail, we zijn nog steeds aan het nagenieten van onze fantastische reis die we bij jou boekten. De organisatie, jouw bereikbaarheid en adaptatie t.o.v. voorstellen of veranderingen mag een toonbeeld zijn voor vele potentiële reisorganisatoren.

  Er valt niks aan te merken op onze 16-daagse reis, de ‘Klassieke Rondreis Oezbekistan’.
  De hotels, de gidsen en chauffeurs waren TOP.

  Het ene hotel is natuurlijk al wat luxueuzer dan het andere, de ene gids spreekt al wat beter Engels dan zijn collega in een ander stad, en idem dito voor de chauffeurs, maar dit alles niet in die mate om erover te klagen, want we hebben ons ongelooflijk geamuseerd in het prachtige Oezbekistan !

  De rijke cultuur, de aangename mensen, de lekkere keuken en de steeds wisselende landschappen doorheen het land waren een verrijking.

  Blij dat we onderweg steeds lokaal zijn gaan eten (ipv de standaard restaurants met toeristenbussen voor de deur) en zo die kant hebben kunnen ontdekken. Liggend aan de lage tafels een superlekkere Plov nuttigen is een onvergetelijke ervaring.

  We willen nogmaals onze welgemeende dank betuigen aan onze vaste chauffeur tijdens de reis ‘Ismail’ …het is een SUPER Driver, en lieve man…we hebben heel wat afgelachen onderweg, dus we zouden het appreciëren mocht je via jouw connecties in het land hem nogmaals de groeten van ons willen doen.

  Deze mail mag natuurlijk gebruikt worden op jouw site, want goeie reclame haalt mensen uit de twijfel tussen het vele reisaanbod.

  Kies via Ardjan voor deze reis en geniet ten volle van het prachtige Oezbekistan.

  Persoonlijk zouden wij er (voor de museumliefhebbers) Nukus aan toevoegen en de vrije dag in de Fergana valei skippen, maar dat is natuurlijk een persoonlijke keuze en eentje die je achteraf denkt te veranderen mocht je die reis opnieuw doen.

  Hopelijk tot nog eens, en nogmaals onze dank voor deze mooie herinnering,

  Ronny en Christine

  author-image
  Ronny en Christine uit Merchtem, België, over hun 16-daagse rondreis in Oezbekistan in oktober 2023
 • Há Ardjan,

  We hebben erg genoten van onze reis door Oezbekistan! Het is een prachtig land, met een interessante historie en veel bezienswaardigheden.

  De reis was voor ons uitstekend georganiseerd door jou. Alles klopte, auto’s, chauffeurs, gidsen, hotels, Yurt kampen, trein en vliegtuig. Ook het aanhaken van de kinderen is prima en vooral soepel verlopen. Alle organisatorische zaken heb je uitstekend geregeld. Veel dank hiervoor.

  Mocht je nog inhoudelijke feedback willen hebben, dan wil ik dat zeker doen.

  Hartelijke groet,

  Maarten en Maria

  author-image
  Maarten en Maria Vermeulen uit Dussen over hun rondreis van 17 dagen in Oezbekistan in oktober 2023
 • Wij willen jullie graag laten weten dat we een fantastische reis naar Oezbekistan hebben beleefd!
  Niet alleen een fascinerend land, maar ook de organisatie was top geregeld.

  Vanaf het begin, telefonisch contact en email-uitwisseling over onze wensen en de uiteindelijke invulling en ervaring, een GROOT compliment.

  De mensen stonden op alle afgesproken plekken, na vlieg- of treinreis, op ons te wachten om ons naar het gereserveerde hotel te brengen. Ook voorafgaand aan de verschillende excursies, waren gids en vervoer stipt geregeld, alles klopte!

  De verschillende gidsen, iedere locatie bracht een andere gids, spraken goed Engels en namen alle tijd voor vragen en nadere uitleg. Ze namen ook alle tijd om ons van alles te vertellen over hun eigen cultuur en gewoonten. Ieder van de gidsen maar ook de chauffeurs, waren uiterst vriendelijk en voorkomend; een goede review waard dus!

  De ingeplande vrijetijdsmomenten waren ook heel plezierig en gaven ruimte, om ook op eigen gelegenheid door de verschillende steden te zwerven. Kortom, wij zijn een mooie ervaring rijker en hebben niets dan lof over deze mooie reis.

  author-image
  Julia Ruijgrok en Marie-Sophie van Leeuwen over hun 10-daagse rondreis in Oezbekistan in september 2023
 • Hallo Ardjan,

  We zijn al weer twee dagen terug in Nederland, tijd om even terug te blikken op deze fantastische reis.
  Alle hulde voor de organisatie (door jou en de Oezbeken): we werden overal keurig opgehaald met een bord “Anton & Antonius”, hebben nooit ook maar één minuut hoeven wachten op gidsen of chauffeurs, de hotels waren onberispelijk, de excursies erg interessant (zij het nogal vermoeiend voor twee niet meer zo heel piepjonge lieden…)

  Maar toch een paar kleine dingetjes: chauffeur Ismail, die ons vrijwel de hele week heeft vervoerd — erg vriendelijk, zorgzaam en behulpzaam — sprak nauwelijks Engels.

  Dan Hotel Atlas in Boechara: zoals ik al zei: schoon, prima kamer en ontbijt, niks mee mis. Maar toen we bij aankomst vroegen om het hotel aan te wijzen op een plattegrondje dat we hadden gekregen, brak er totale paniek uit aan de balie.
  Al met al “minor details”, maar toch. Doe er je voordeel mee!

  Nogmaals veel dank voor een prachtige reis, en wie weet tot een en volgende keer. We zullen Centraal-Azië Reizen zeker aanbevelen aan vrienden en bekenden!

  author-image
  Ton Stauttener & Ton Vogels uit Nederland over hun tiendaagse reis door Oezbekistan in mei 2023
 • Dag Ardjan,

  Eindelijk wat tijd gevonden om een kort verslag uit te brengen 😎
  Heel eerlijk ? Wij zijn vrij kritische reizigers en dit was uiteraard niet onze 1ste reisbestemming, maar wij vonden het absoluut geweldig !!!! Alles was tot in de puntjes geregeld en wij hadden nergens een probleem.
  Wij werden overal verwacht èn hartelijk ontvangen. Zelfs Anton wilde ons heel graag ontmoeten op de 1ste reisdag in Tashkent.

  Aankomst op de luchthaven in TASHKENT was een fluitje van een cent. Geen papieren in te vullen en er werden zelfs geen vragen gesteld. Bagage werd niet eens gecheckt.

  Ook de grensovergang naar Tadjikistan was heel gemoedelijk (ze kenden er alle Belgische voetballers bij naam 😁) en zowat alle ambtenaren verwelkomden ons met  “Welcome to my country” 👍

  Alle chauffeurs waren heel professioneel en de wagens heel comfortabel.

  Ook de gidsen waren super, we hadden al direct een goeie klik en ik vond vooral de vrouwelijke gidsen heel aangenaam. We konden over zowat alle onderwerpen praten en zij waren duidelijk gewoon om met Europeanen om te gaan. Ook hun Engels was zeer OKE.

  Hotels : heel leuke hotels in Uzbekistan en in Dushanbe : allemaal gezellige hotels met een persoonlijke service en lekkere ontbijten, de ligging van de hotels kon niet beter zijn : telkens vlak in het (oude) centrum van de steden. In KHIVA verbleven we zelfs in de suite !

  Homestays in Tadjikistan : onze tour werd een beetje aangepast door Umed (bijv. de eerste 2 nachten sliepen we in dezelfde homestay)  : uiteraard meer basic maar heel aangenaam, vrij netjes en vooral heel gastvrij ! Vooral ons verblijf in het basecamp Artuch was heel leuk. We deelden er een cottage met badkamer, samen met de jonge gids Nicky en hebben wat afgelachen. De Homestay aan het Iskandarkul meer had zelfs een kamer met privé badkamer én TV 😉 en daar hebben we buiten vlak aan het meer gedineerd en ontbeten …onvergetelijk zie foto !!

  De hiking was ook heel goed te doen.

  Het enige minpuntje (om iets te vermelden) : het is geen paradijs voor vegetariërs 😋

  We hebben absoluut geen honger gehad, maar ze zijn nog geen vegetariërs gewoon. We hebben vooral heel veel “garnituur” gegeten (aardappelen, groenten, rijst, …)

  En het brood ….. jammer genoeg dikwijls hard & oudbakken, wel heel begrijpelijk in de dorpen natuurlijk.

  Wat ons VOORAL heel blij maakte was de balans tussen enerzijds het vrij rond dwalen en zelf bezoeken en anderzijds de gegidste bezoeken. Wij kwamen in Oezbekistan altijd ter plaatse aan rond 13-14u en hadden dan zelf ruim de tijd om rond te lopen en kennis te maken met de bestemmingen. De dag nadien kregen we dan de uitleg van een gids. Die vrije momenten en avonden vonden wij heel aangenaam.

  En last but not least : beide landen laten het toe om een pint of een glas wijn te drinken in een restaurant / hotel.

  author-image
  Nancy & Les uit België over hun 18-daagse rondreis in Oezbekistan & Tadjikistan in april-mei 2023
 • In september 2021 maakten we een rondreis door Oezbekistan. Oezbekistan was voor ons onbekend terrein. Het prachtige land, de zachtaardige bevolking, de adembenemende gebouwen, het lekker eten, de prachtige uitzichten, de fascinerende geschiedenis, … overtrof onze wildste dromen. Een ongekend pareltje in Centraal-Azië.
Uiteraard bezochten we alle hoogtepunten zoals Tashkent, Khiva, Buchara, Samarkand en de Fergana vallei maar we bezochten ook de minder gekende gebieden.
We reisden naar Nukus en maakten een tocht over de bodem van het Aralmeer tot aan de rand van het meer. Een dubbele ervaring, zo verlaten, zo fascinerend, zo onwezenlijk, zo stil, … en tevens ook heel mooi. Vanuit Samarkand reisden over fascinerende bergkammen we naar het zuiden naar Termez, een grensstad met Afghanistan.
Onderweg bezochten we eerst de monumenten van Shakhrisabz.Onbekend, maar zeker de moeite om naartoe te trekken.
In de streek rond Termez maakten we kennis met een totaal ander Oezbekistan, andere natuur, landschappen en mensen.
Oezbekistan: onbekend en onbemind, voor ons in alle opzichten een topper.
Dit hadden we natuurlijk mede te danken aan Ardjan van Oezbekistan Reizen.
Alles was tot in de puntjes geregeld, prachtige accommodaties, boeiende excursies.
Een heel afwisselend programma een aanrader voor iedereen die overweegt om dit fascinerende land te bezoeken.

  author-image
  Thera en Dirk uit België over hun rondreis in Oezbekistan van 21 dagen in augustus en september 2021
 • Hallo Ardjan, we kijken terug op een zeer geslaagde reis!! Alles liep vlekkeloos,mede dankzij de goede organisatie en gastheerschap van Rakhmatjon. Het busje, dat steeds weer op tijd ergens stond, de lokale stadsgidsen, die allen goed Engels spraken en goed geïnformeerd waren. Hij adviseerde goed over leuke restaurants, zorgde dat we bij de lichtshow savonds in Samarkand waren, noem maar op. We waren steeds mooi op tijd weer op de luchthaven of treinstations. Ook de homestay vonden we een erg leuke ervaring, hoewel, als ik er dan toch iets over mag zeggen, dit meer een redelijk grote bed en breakfast was dan een homestay. We verbleven er met 22 mensen tegelijkertijd. Maar neemt niet weg; het was erg mooi even in de bergen te kunnen lopen. Het was leuk even uit de steden weg te zijn en iets van het platteland te zien. De mensen waren erg gastvrij. Er werd gezongen tijdens het eten, we hebben nog de lokale kliniek mogen bekijken… Maar het was een prachtige en zeer geslaagde reis. Wat een mooie indrukwekkende steden! Het weer zat ook erg mee, dat is natuurlijk ook fijn, op het moment dat we vertrokken, zakte de temperatuur met ca 10 ‘…. Het hotel in Tashkent vonden we erg goed.

  author-image
  Joke Joosten uit Nederland over haar 10-daagse klassieke rondreis met acht personen in oktober 2019
 • Dag Ardjan, we zijn net terug van een fantastische 14-daagse vakantie in Oezbekistan en Kazachstan. Het was een unieke bestemming en belevenis!!! Reclame hiervoor zal zeker door ons worden gemaakt bij familie en vrienden. Eén minpuntje: Almaty is tegengevallen. Voor de rest van de vakantie : 10/10!

  author-image
  Martine en Fraukje over hun 16-daagse rondreis in Oezbekistan en Kazachstan in september 2019
 • Dag Ardjan, we zouden je graag nog willen bedanken voor de goede planning/organisatie van onze reis naar Oezbekistan afgelopen zomer! We vonden het een prachtig land, zeer vriendelijke mensen, zeer goede lokale gidsen en alles verliep vlekkeloos qua organisatie!
Als enige vernoemenswaardig verbeterpunt zouden we de folklore show in Boechara misschien niet aanraden voor ‘jonge’ mensen van onze leeftijd… Voor de rest een super reis! Veel succes met al je toekomstige reizen & nogmaals bedankt!

  author-image
  Louise van Isterdael, Saskia & Helena Verbeek uit België over hun 12-daagse klassieke rondreis in september 2018
 • Beste Ardjan, wij willen jou en de mensen van de lokale partner heel hartelijk danken voor deze mooie reis. Oezbekistan heeft ons aangenaam verrast. Rijke cultuur, afwisseling in landschappen, vriendelijke mensen, lekker eten…
De organisatie was excellent en verliep vlekkeloos. We hadden een prima chauffeur die de gaten en bulten in de asfalt perfect aankon, altijd paraat stond en met ons sprak in Spaans. De gidsen in de steden hadden elk hun stijl en een grote kennis. Anton loste een plots opduikend probleem goed op. De hotels waren goed gelegen en boden goede kwaliteit.
We genieten nog na van deze intense reiservaring. Met vriendelijke groet.

  author-image
  Familie Vanderbeek-Frans uit België over hun familiereis van 12 dagen voor vier personen in juli 2018

Contact