De Oezbeekse Keuken

Maak kennis met de Oezbeekse Keuken

Broodoven in Oezbekistan

Broodoven

Hoogtepunten van deze rondreis:
– kennismaking met de Oezbeekse keuken, reizende door het land
– excursies in Khiva, Boechara en Samarkand naar alle klassieke hoogtepunten
– een bezoek aan Shahrisabz, geboorteplaats van Tamerlane

Een bijzondere reis in ons aanbod. Niet alleen bezoekt u uitgebreid Tashkent, Khiva, Boechara, Samarkand en ook Shahrisabz, de reis staat verder in het teken van de Oezbeekse keuken. D.w.z. u leert zoveel mogelijk gerechten kennen en doet eenmaal mee aan een workshop. Niet voor niets is Oezbeekse cuisine maatgevend in de regio.

Derhalve is dit een reis waarin alle maaltijden zijn inbegrepen, anders dan in onze overige Oezbekistan reizen!
Tenslotte, in het programma vindt u tips voor bezoeken aan een oude bierbrouwerij en aan een wijnproeverij.
Voor dit programma bedraagt het minimum aantal personen vier!

Een visum is niet meer noodzakelijk voor een bezoek een Oezbekistan.

Dag 1

Druiven, Oezbeekse cuisine

Heenreis naar Tashkent.

Dag 2

Noten, Oezbeekse cuisine

Aankomst in Tashkent, meestal in de vroege morgen, en transfer naar uw hotel. Check-in en tijd om te rusten.
Na uw rust een stadsexcursie in Tashkent, in het oude deel van de stad. U bezoekt het Khazrati Imam Architectorisch Complex met daarin het Koran Usman Museum,  de Barakkhan Madrassa, de Tillya Sheikh Mosqkee en het Kaffal Shahi Mausoleum; naar de Kukeldash Madrassa.

Lunch in het oude deel van de stad. We bezoeken een favoriete plek voor liefhebbers van het gerecht Lagman. Uw kennismaking met de Oezbeekse keuken start al vandaag! Dit is een typisch Oezbeeks gerecht met als basis noodles die tot twee meter lang kunnen zijn!
Na de lunch gaan we verder naar de levendige Chorsu Nationale Bazaar, waar een lokale gids u zal vertellen over de verschillende geuren, specerijen en ingrediënten voor der Oezbeekse gerechten.
Na de wandeling over de markt volgt nog een bezoek aan de workshop van de lokaal beroemde keramiek specialist  Akbar Rakhimov.
Diner in een lokaal restaurant in de stad. Transfer naar uw hotel.

Dag 3

dagafstand: 700 km per vliegtuig, 50 km per auto

Khiva van bovenaf

Khiva van bovenaf

U staat vroeg op om het vliegtuig naar Urgench (meestal om 07:50 uur) te pakken met aankomst om 09:30 uur. Transfer naar het op 30 minuten rijden gelegen Khiva.
U wandelt met een lokale gids door de oude vestingstad en bezoekt er het historische complex Ichan Kala (12-19e eeuw), welke is opgenomen in de lijst van UNESCO Werelderfgoed; het Kunya Ark Fort (16-17e eeuw); de Kurinishkhana Moskee; het Abd Al Bobo Complex; de Kutlug Murad Inak Madrassa; de Muhammad Rakhimkhan II Madrassa; de Islam Khodja Minaret en Madrassa. Allemaal gelegen op loopafstand van elkaar.

U luncht in het Nationale Huis “Rashid & Zeynab”.  We eten vandaag het typische Khorezische (dat is de regio) gerecht tukhum-barak, een soort dumpling met daarin gekookte eieren en gebakken uien.
Transfer naar uw hotel en check-in na 14 uur, tijd voor rust & ontspanning. Vervolgens gaat de begeleide wandeling in de stad verder en bezoekt u nog, desgewenst: het Sayid Allauddin Mausoleum, de Muhammad Aminkhan Madrassa, de Kazi Kalon Madrassa, de Kalta Minor Minaret, de Djuma Moskeee (10e eeuw), de Allakulikhan Madrassa, het Tash Khauli Paleis, het Pakhlavan Mahmud Mausoleum.
Avondeten in de residentie van de laatste Khan van Khiva in het Paleis Toza Bog. Transfer naar uw hotel.
Optioneel: masterclass koken van gerecht ‘Tukhum Barak’ tijdens lunch of diner.

Dag 4

dagafstand: 550 km, 7 uur per auto

Stadsmuren van Khiva

Stadsmuren van Khiva

Transfer naar Boechara (550 km, 7 uur) per auto door de Kizilkum woestijn. Onderweg houdt u een fotostop bij de Amudarya rivier. Lunch in een eenvoudig theehuis in een oase onderweg.
Een pittige rit, vraagt u desgewenst naar de mogelijkheid om deze transfer per trein af te leggen.

Aankomst in Boechara. Diner in een lokaal restaurant in de stad. Transfer naar uw hotel en check-in, accommodatie.

Dag 5

dagafstand: gering

Dimlama, Oezbeekse cuisine

Dimlama

Stadstour per voet (afstanden zijn klein) in het oude deel van Boechara met geplande bezoeken aan: het Ark Fort (4e eeuw vC); de Bolo Khauz Moskee (18e eeuw), het Ismail Samani Mausoleum (10e eeuw); het Chashmayi Ayub Mausoleum; de Chor Minor Madrassa (18e eeuw), de Maggoki Attori Moskee (12e eeuw); het Architectonische Complex Poyi Kalon met daarin de Miri Arab Madrassa; de Kalon Minaret en de Kalon Moskee (12-16e eeuw); de Maggoki Attori Madrassa; de Ulugbek Madrassa (15e eeuw); de Abdulazizkhan Madrassa (17e eeuw); de Nodir Devonbegi Madrassa (18e eeuw); het Lyabi Khauz Complex (14-17e eeuw).
Vervolgens een excursie naar de Coumpol Bazaar (16e eeuw) waar u kunt afdingen en souvenirs kopen – de Oezbeken zijn meesters in de handwerken.

En u maakt verder kennis met de Oezbeekse keuken; dineer met een kook workshop bij de familie Rakhmon Aka. We zullen het traditionele Oezbeekse gerecht Dimlama (een stoofpot van rundvlees en groenten) bereiden, een lichte stoofpot van wortelen, uien, aardappelen, tomaten, knoflook, paprika’s, kool en radijs, en met verschillende specerijen.
Tip: bezoek vandaag een wijnproeverij in een oude karavanserai – de gids helpt u hiermee.

Dag 6

dagafstand: 445 km, 6 uur rijden

Sumalyak koken, Oezbeekse cuisine
’s Ochtends wordt u naar de stadspoorten gebracht en bezoekt er de  Sitorai Mokhi Khosa – zomer residentie van de laatste Emir.
Transfer naar de stad Shakhrisabz (285 km, 4 uur), geboorteplaats van Timurlane de grote veroveraar. Bij aankomst een stadsexcursie met bezoeken aan het Ak Saray Paleis, het Dorut-Tilovat Complex inclusief de Kok Gumbaz Moskee, het Dorus-Saodat Complex inclusief de Djuma Moskee. U vervolgt naar Samarkand (160 km, 2 uur).

Aankomst in Samarkand, transfer to uw hotel en check-in. Tijd om op te frissen.
In de late middag bezoek aan het beroemde Registan Plein met daar drie beroemde madrassa’s: de Ulugbek Madrassa (15e eeuw), de Sherdor Madrassa (17e eeuw) en de Tillyakori Madrassa (17e eeuw).
Avondeten in een lokaal restaurant en daarna transfer naar uw hotel.

Dag 7

dagafstand: 20 km

Pilav, Oezbeekse cuisine
Stadstour in Samarkand met bezoeken aan het Guri Emir Mausoleum (14-15e eeuw); de Shakhi Zinda Necropolis; het Ulugbek Observatorium; het Afrosiyab Museum; de Bibi Khanum Moskee; shoppen op de Siyob nationale bazaar voor gedroogd fruit, zoetigheden en en souvenirs.

Avondeten in het Nationale Huis “Mubaro”. Als hoofdgerecht staat vandaag op het menu het meest beroemde Oezbeekse gerecht, namelijk plov. Traditioneel bereid van rijst met schapenvlees, hoewel rundvlees en kip ook mogelijk zijn als alternatief. Plov wordt bereid op een open vuur en krijgt zijn specifieke smaak door de specerijen en rook. In Oezbekistan zegt men dat alleen mannen echte plov kunnen maken! Bij plov horen verschillende bijgerechten die uiteraard ook zullen worden geserveerd.

Tip: bezoek vandaag de Pulsar bierbrouwerij in Samarkand, de oudste brouwerij in Centraal-Azië gebouwd door de Duitse ondernemer Otta van Barai met Tsjechische architecten en vaklui!

Dag 8

dagafstand: 350 km, 5 uur

Somsa, Oezbeekse cuisine

Somsa

In de ochtend transfers naar Tashkent (350 km, 5 uur). Onderweg stopt u bij de Sirdarya rivier voor foto’s en bezoekt de de vismarkt. U luncht in het stadje Djizzakh en proeft er de traditionele Oezbeekse somsa.
Aankomst in Tashkent en afscheidsdiner in een lokaal restaurant. Transfer naar uw hotel en check-in.

Dag 9

In de nacht of vroege ochtend transfer naar de luchthaven van Tashkent voor uw vlucht terug naar huis.

Prijzen op aanvraag.

  Informatie

  PLAATS

  Tashkent, Khiva, Boechara en Samarkand

  DATA

  maart-oktober hoofdseizoen

  PRIJS

  op aanvraag

   LENGTE

  9 dagen

  Routekaart in Oezbekistan

  Contact