Het Aralmeer en de Savitsky Kunstcollectie

Het Aralmeer en de Savitsky Kunstcollectie

Savitsky museum in Nukus, Oezbekistan

Hoogtepunten van deze rondreis inclusief Nukus en het opdrogende Aralmeer:
– het Savitsky-museum in Nukus en de buitengewone collectie
– een excursie naar het opdrogende Aralmeer en het voormalige vissersplaatsje Moynaq
– uitgebreide excursies in de drie klassieke steden Khiva, Boechara en Samarkand
– verblijf in sfeervolle pensionnetjes in deze drie steden

Naast bezoeken aan de beroemde Zijderoute steden Khiva, Boechara en Samarkand herbergt dit programma een stevig avontuur, namelijk een expeditie van drie dagen naar het krimpende Aralmeer. Dat betekent pittige ritten over de zeebodem, kamperen aan de huidige oevers van het meer, het bezoeken van een nog functionerende vissersgemeenschap en een voormalige vissersplaats. Tevens geniet u van de onwerkelijke landschappen van het Ustyurt Plateau en bezichtigt de overblijfselen van enkele (door de Mongolen in de 14e verwoeste) bouwwerken.

In de noordelijke stad Nukus bezoekt u de Savitsky Collectie, de op-één-na grootste verzameling van Russische Avantgardistische kunst ter wereld. Igor Savitsky werd vanwege zijn avantgardistische schilderijen door Stalin verbannen van Rusland naar Oezbekistan in de jaren 30 van de vorige eeuw, en bleef ook daar schilderen en verzamelen. Zijn enorme collectie biedt tevens een fantastische kijk op het leven in Oezbekistan halverwege de vorige eeuw. In Nukus, en van harte aanbevolen!

Vervolgens bezoekt u de steden Khiva, Boechara en Samarkand, en keert terug naar het startpunt Tashkent.

Een visum is voor een bezoek aan Oezbekistan niet noodzakelijk.

Dag 1

Heenreis naar Tashkent.

Dag 2

Dagafstand:10 km
TV-toren in Tashkent, Oezbekistan

TV-Toren in Tashkent

Bij aankomst in Tashkent wordt u opgehaald door een chauffeur met uw naambord, en vervolgens naar uw hotel in de stad gebracht. De meeste internationale vluchten arriveren in de nacht of vroege ochtend.
Daarom krijgt u na ontbijt tijd om uit te rusten. Daarna start uw reis in Oezbekistan met een excursie in Tashkent, in grootte de vierde stad van de voormalige Sovjet Unie.  Op het programma staan: het Khastimam Complex, de Kukeldash Madrasah en de Abdulaziz Madrasah. Vervolgens naar het nieuwe deel van de stad: het Onafhankelijkheidsplein, het Amir Temur museum, het Alisher Navoi theater, en het Amir Temur plein.

Uw gids zal u graag adviseren over restaurants, vraagt u hem of haar!
Geld wisselen is sinds 2018 geen probleem meer in Oezbekistan, in hotels en van ATMs. Ook Euros worden nu algemeen geaccepteerd en kunnen worden gewisseld. U betaalt in de lokale munt, de Som.

Dag 3

Dagafstand: 700 km (met vliegtuig)

Savitsky Museum in Nukus, Oezbekistan

Savitsky museum n Nukus

Een vroeg ontbijt om de ochtendvlucht naar Nukus – de hoofdstad van de autonome republiek Karakalpakstan – te nemen, met aankomst rond 10 uur.
Bezoek aan de Savitsky collectie in het Staatsmuseum voor Kunst, met de op één na grootste collectie Russisch Avant-gardistische Kunst ter wereld, en één van de grootste collecties Centraal-Aziatische toegepaste Kunst.

Overnachting in Nukus.

Dag 4

dagafstand: 450 km, 8 uur rijden

Voormalige Aralmeer bij Moynaq, Oezbekistan

Na ontbijt in het hotel vertrek om 8 uur. Een pittige reis staat op het programma, over het Ustyurt Plateau en ook deels over de bedding van het opdrogende Aralmeer.

U rijdt via het Kungrad district, ooit een handelspost ten tijden van de Zijderoute, en stopt bij het Sudochie meer voor een lunch bij een visser thuis. En u gaat verder richting het Aralmeer, onderweg een bezoek brengend aan een voormalige vuurtoren. En stoppend om plaatjes te maken van de prachtige canyons en het verloren land. Aankomst bij het meer. De tenten worden opgezet, diner (inbegrepen) en accommodatie.

Dag 5

dagafstand: 450 km, 8 uur rijden

Ayaz Qala tussen Nukus en Khiva, Oezbekistan

Ayaz Qala tussen Nukus en Khiva

Als u vroeg opstaat kunt u de foto’s nemen van de zonsopkomst. Ontbijt. Transfer naar de voormalige vissersplaats Moynak (250 km, 4 uur rijden), nu bekendstaand om haar kerkhof van scheepswrakken. U rijdt over de bedding van het Aralmeer zoals dat hier ooit lag, passeert gastorens en arriveert bij de gasfabriek van Uchsai. Lunch (inbegrepen).
U vervolgt naar Nukus (200 km, 4 uur rijden) met een stop bij het complex van Mizdak-Khan uit de 14e eeuw, verwoest door Djenghis Khan. Aankomst in Nukus en accommodatie in een hotel.

Dag 6

dagafstand: 200 km, 3 uur rijden

Stadsmuren van Khiva

Stadsmuren van Khiva

Vandaag rijdt u van Nukus naar Khiva en start het klassieke deel van uw reis. Onderweg bezoekt in enkele oude forten dan wel de ruïnes ervan: Tuprak-Kala, Ayaz-Kala en Kyzyk-Kala.
Aankomst in Khiva, accommodatie in uw hotel en vrije tijd.

Dag 7

Dagafstand: 10 km
Khiva van bovenaf

Khiva van bovenaf

Momenteel is het oude Khiva een soort openluchtmuseum en speelt het dagelijkse leven zich af buiten de muren van de stad. U bezoekt vandaag, met tussendoor een traditionele lunch bij een Oezbeekse familie: Kunya-Ark fort, inclusief Kurinish Khana (17e eeuw); Mohammed-Amin-Khan (19e eeuw) Medrassa, Islam Khodja Minaret; Palvan-Kari complex, Abd Al Bobo complex (18e eeuw), Rafanek Madrassa, Mohammed Rakim Khan  (19e eeuw), Amir-Tur Madrassah, Sho-I-Kalandar Bobo Mausoleum. Mazary Sharif Madrassah, Kheivak  put (10e eeuw), Uch Avlioli («drie heiligen») Mausoleum, Jami Moskee (18e eeuw), Kutluq-Murad Inaq (19c) Madrassah, Pakhlavan Mahmoud Mausoleum.

Dag 8

Dagafstand: 500 km
Boechara straatleven, Oezbekistan

Boechara in de vroege morgen

Een flinke rit door de Kyzylkum woestijn brengt u van Khiva naar Boechara. Onderweg maakt u een fotostop bij de Amudarya, de levensader van het gebied, en luncht u in een oase. In dit deel van Oezbekistan, en dan vooral in de buurt van Khiva, zullen de gevolgen van de opdroging van het Aralmeer u niet ontgaan; het landschap is bedekt met een dun laagje weggewaaid zout van de bodem van het meer.
In Boechara wordt u ondergebracht in een hotel in de oude stad en heeft vrije tijd voor een eerste kennismaking.

Dag 9

Dagafstand: 10 km
Lyabi Hauz in Boechara, Oezbekistan

Lyabi Hauz in Boechara

(Opmerking; in Boechara, en ook in de andere steden, kunt u ook kiezen voor vrije tijd i.p.v. volledige excursies, of excursies van een halve dag. Laat u ons dat weten bij de aanvraag)
Een hele dag in Boechara. Daar waar Khiva een museumstadje is, bruist het oude Boechara van het leven en waan je je ten tijden van de Zijderoute – overal wordt gehandeld. Op het programma staan vandaag bezoeken aan: Ismael Samani mausoleum (9e-10e eeuw), Chor-Minor, Chashma-Ayub Mausoleums (14e eeuw), Boechara lokale bazaar. Joodse synagoog.  Poli-Kalon twee-eenheid met ook een minaret (12e eeuw) , moskee (15e eeuw), de in gebruik zijnde Madrassah Miri-Arab (16e eeuw), Amir- Alim-Khan Madrassah (14c), Taqi (handels huizen), Kukeldash Madrassah (16c).
En na de lunch: Lyab-i-Hauz (17e eeuw), Nadir Divanbegi (17e eeuw), Magoki Attari (16e eeuw), Ulug Beg (15e eeuw), Abdul Aziz (17e eeuw) Madrassahs. Alsmede bezoeken aan: het Registan Ensemble, Ark Fort (16e eeuw) en Bolo-Hauz complex (18e eeuw).

Dag 10

Dagafstand: 270 km
Registan Ensemble in Samarkand

Registan Ensemble in Samarkand

’s Ochtends start u met de rit naar Samarkand; hier treft u minder woestijn dan het vorige traject en meer landbouwgronden onderweg. Oezbekistan produceert enorm veel katoen en indien u in het juiste seizoen reist kunt u de werkzaamheden aan de gewassen meemaken onderweg, alsmede een katoenfabriek. Tevens bezoekt u onderweg het Zomerpaleis van de laatste Emir en een oude Karavansarai, die van Rabat Malik. Ook een bezoek aan een keramiek fabriekje is mogelijk indien u interesse heeft.
Het is ook mogelijk, en vanaf 2023 zelfs de standaard, om tussen Boechara en Samarkand, alsmede ook tussen Samarkand en Tashkent, te reizen met de Afrosiab sneltrein. U kunt kiezen tussen de auto en de trein, laat het ons svp weten bij de aanvraag.

Aankomst in Samarkand rond 14:00 uur, accommodatie en tijd voor een lunch. U bent in de middag vrij.

 

Dag 11

Dagafstand: 270 km

Ulugbek Observatorium in Samarkand

Een dag Samarkand, met veel blauw na het bruin van Boechara. Samarkand is behalve een legendarische Zijderoute stad ook een stad met nog veel Sovjet-invloeden, en veel uitgestrekter dan Boechara. Eveneens kent het niet zoals Boechara een relatief kleine oude stad  – neen, in Samarkand zijn de afstanden tussen de fantastische bouwwerken aanzienlijk.

U bezoekt vandaag, als u het allemaal volhoudt:
Guri Emir- legendarisch mausoleum waar Amir Temur en zijn hele familie zijn begraven.
Registan Plein- wereldberoemd complex van 3 Madrasahs en de gouden koepel moskee.
Moskee Bibi Khanum – de grootste moskee ooit gebouwd in Centraal Azie, als een kado van Temerlame’s vrouw aan haar echtgenoot!
Siyab local bazaar – een unieke om kennis te maken met het huidige leven in Samarkand.
Shahi – Zinda necropolissen, een heilige plek en begraafplaats met de graven Temured’s dynastie en het graf van een neef van de Profeet Mohammed.
Het Observatorium van Ulugbek – een ongelooflijke (werkelijk waar!) constructie uit de 15e eeuw voor het bestuderen van astronomie.
Om 17 uur neemt u de sneltrein naar Tashkent, aankomst om 19 uur en transfer naar uw hotel.

 

Dag 12

In de nacht transfer naar de luchthaven. Einde van uw reis.

De kosten van dit programma bedragen bij zes personen €1.520 per persoon, bij vier personen €1.650 p.p. en bij twee personen €1.820 p.p.
Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– alle overnachtingen in 3* hotels en pensionnetjes o.b.v. verblijf in tweepersoonskamers incl. ontbijt (upgraden naar 4-5* tegen meerprijs is mogelijk)
– alle transfers per auto/minibus, incl. vliegveld-hotel en hotel-vliegveld en per trein
– kampeerbenodigdheden tijdens  de expeditie naar het Aralmeer, tevens maaltijden onderweg
– tickets voor binnenlandse vluchten
– services van een chauffeur & Engelssprekende gids gedurende de excursies
– entreekaarten voor musea en monumenten volgens het programma
– ongelimiteerd mineraalwater onderweg
De eenpersoonkamerstoeslag bedraagt €200.

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de lunches en diners en alle andere niet genoemde services. Tenslotte houden wij per persoon €11 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie

  PLAATS

  Tashkent, Nukus, Aralmeer, Khiva, Boechara en Samarkand

  DATA

  maart-november hoofdseizoen

  PRIJS

  indicatief €1.650-1.820 p.p. bij vier resp. twee personen

  LENGTE

  12 dagen

  Routekaart in Oezbekistan

  Contact